Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679
Teatr Muzyczny w Poznaniu • Ski-Studio

TEATR MUZYCZNY W POZNANIU

INWESTOR: MIASTO POZNAŃ
LOKALIZACJA: POZNAŃ
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 16 400 m²
STATUS: KONKURS 2019 R. – III NAGRODA

PROJEKT OPRACOWANY WSPÓLNIE Z:
ARPA ARCHITEKTONICZNA PRACOWNIA AUTORSKA JERZEGO GURAWSKIEGO

AUTORZY:
ARCH. BŁAŻEJ SZURKOWSKI
ARCH. JERZY GURAWSKI
ARCH. BARTOSZ GURAWSKI

IDEA KSZTAŁTOWANIA PRZESTRZENI

Wpisanie się w istniejącą przestrzeń końcówki ulicy Św. Marcin, zamkniętą kompleksem okazałych budowli historycznych, w sposób nienaruszający istniejącej aury a jednocześnie podkreślający czas powstania i funkcję obiektu.

KONTEKST - WPISANIE NOWEJ FORMY W STARĄ RAMĘ

Nadrzędnym celem przy budowaniu bryły Teatru Muzycznego jest wykorzystanie walorów przestrzenno-architektonicznych miejsca – ulokowanej po sąsiedzku zabytkowej Akademii Muzycznej, naprzeciwległej silnie rozrzeźbionej bryły zespołu UAM, czy wreszcie dynamiki infrastruktury miejskiej oraz kolejowej.

FUNKCJA

Prostota i czytelność układu, oraz wzajemne oddziaływanie przestrzeni miasta i teatru to wyjściowe założenia projektowe. Wydzielenie stref dla widza, stref interakcji publiki z artystą, oraz zaplecza teatralnego intuicyjne kształtuje się na osi północ – południe.

FORMA

W zamyśle autorskim nowy budynek Teatru Muzycznego powinien swoją skalą oraz charakterem wpasować się w istniejący kontekst, unikając przesadnej megalomanii. Wplątując się pomiędzy historyczną zabudowę dzielnicy cesarskiej a współczesną, dominującą formę „Bałtyku”, Teatr Muzyczny stanowi charakterystyczną „kropkę nad i” dla mocnej, reprezentatywnej zabudowy miejskiej – podziwiając go od strony zachodniej dostrzegamy miarową, dostojną fasadę wertykalnych podziałów. Jednocześnie, od strony placu wejściowego obiekt otwiera się na ul. Święty Marcin dzięki przeszklonej fasadzie, ukazując dynamiczną i wyrazistą w formie klatkę schodową. Wyoblona forma narożników jest celowym nawiązaniem do budynku Akademii Muzycznej i dobrze koresponduje z miękkimi łukami zabytkowych fasad. Poszerzone skrzydło zachodnie Teatru stanowi dodatkową barierę akustyczną, odcinającą salę teatralną od torowiska, jednocześnie mieszcząc funkcje restauracyjno – bankietowe oraz administracyjne. Symetria układu funkcjonalnego Teatru ma swoje odbicie na rysunkach elewacji, gdzie pionowa gra podziałów oplata bryłę, rozrzedzając się i otwierając na obszarze przestronnego foyer wejściowego. To zaproszenie do wnętrza budynku, do świata teatru, działa w dwie strony – widzowie mogą z nowej perspektywy podziwiać Poznań i jego historyczną zabudowę, kiedy wychodząc po otwartą spektaklu klatką schodową, na ich oczach przez przeszkloną fasadę miasto wdziera się do środka budynku.

Nowoczesny projekt domu jednorodzinnego Projekt domu nowoczesnego do 100 m2 Projekt domu nowoczesnego z dachem dwuspadowym Projekt nowoczesnego domu z poddaszem użytkowym Projekt lokali usługowych, handlowych i handlowo-usługowych Projekt nowoczesnego domu parterowego Projekt nowoczesnego domu piętrowego Projekt nowoczesnego domu z basenem Projekt nowoczesnego domu z płaskim dachem Projekty budowlane z kosztorysem Projekty domów dwulokalowych parterowych Projekty domów jednopoziomowych