SALA OBSŁUGI URZĘDU MIASTA GORZOWA WLKP.

INWESTOR: MIASTO GORZÓW WLKP. – URZĄD MIASTA
LOKALIZACJA: GORZÓW WLKP.
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 860 M²
STATUS: REALIZACJA 2017 R.

PROJEKT OPRACOWANY WSPÓLNIE Z:
ARPA ARCHITEKTONICZNA PRACOWNIA AUTORSKA JERZEGO GURAWSKIEGO

AUTORZY:
ARCH. BŁAŻEJ SZURKOWSKI
ARCH. JERZY GURAWSKI
ARCH. BARTOSZ GURAWSKI

Zastana przestrzeń Sali obsługi sprawiała wrażenie przytłaczającej i ponurej, tworzącej dystans pomiędzy urzędnikiem a mieszkańcem. Głównym mankamentem był brak światła, izolacja i brak czytelnego układu funkcjonalnego, dlatego nasze działania skoncentrowały się na poprawie tych elementów. Światło, funkcjonalność i otwartość stały się motywem przewodnim projektu.

Układ przestrzenny oparty jest na centralnie umieszczonej strefie poczekalni, wydzielonej optycznie ciemnym kolorem posadzki oraz mebli. Wzdłuż bocznych stref głównego wnętrza zaprojektowaliśmy stanowiska obsługi, natomiast w bezpośrednim sąsiedztwie okien gabinety pracy indywidualnej. Wydzielenie peryferyjnych przestrzeni biurowych realizujemy za pomocą ciągu regałów ‘poprzecinanych’ cało-szklanymi drzwiami umieszonymi na osi okien. Dzięki zastosowaniu szkła oraz przegród nie dochodzących do sufitu światło dzienne dociera do całej powierzchni wnętrza. Zawieszony nad centralnym pasmem sufit, w formie świetlistej płaszczyzny, odzwierciedla efekt sklepienia, podkreślając jedocześnie koncentryczny układ struktury przestrzennej sali. Dominacja bieli oraz drewna jesionowego w połączeniu ze szkłem, płytami w fakturze betonu oraz naturalną zielenią nadają kompozycji elegancji, ocieplając wizerunek urzędu.

Dużą uwagę w projekcie poświęciliśmy meblom. Szczególnie interesujące są według nas indywidualnie wykonane stalowe ławki, stoły oraz donice, zaprojektowane w taki sposób, aby sprawiały wrażenie pozbawionych grubości. Wizualna lekkość tych elementów oraz ich kontrastowy ciemny kolor współgrają ze stonowaną kompozycją wnętrza.