RATUSZ – GORZÓW WIELKOPOLSKI

INWESTOR: MIASTO GORZÓW WLKP. – URZĄD MIASTA
LOKALIZACJA: GORZÓW WLKP.
STATUS: KONKURS 2016 R. – I NAGRODA, PROJEKT WYKONAWCZY 2018 R.
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 18 000 M²

PROJEKT OPRACOWANY WSPÓLNIE Z:
ARPA ARCHITEKTONICZNA PRACOWNIA AUTORSKA JERZEGO GURAWSKIEGO

AUTORZY:
ARCH. JERZY GURAWSKI
ARCH. BŁAŻEJ SZURKOWSKI
ARCH. BARTOSZ GURAWSKI

WSPÓŁPRACA PRZY PROJEKCIE WYKONAWCZYM:
ARCH. BARTŁOMIEJ KIEREŚ
ARCH. PRZEMYSŁAW JAROSZ

IDEA FORMOWANIA

  • Główną ideą przestrzenno-architektoniczną jest stworzenie z istniejącej i projektowanej struktury, jednorodnej mimo, iż powstałej w różnych czasach i stylach, formy odpowiadającej randze Urzędu Miasta.
  • Połączenie kubatury z odpowiednio uformowaną strefą zewnętrznej płaszczyzny placu oraz czytelnych dojść ukierunkowanych na główne wejście.
  • Ta idea formowania przestrzeni w skali urbanistycznej jest przeniesiona do wnętrz budynków wykorzystując ich istniejące walory eklektycznej aury z kontrastem współczesnych założeń, otwartych jasnych pomieszczeń, z wyraźnym podkreśleniem głównego holu pełniącego funkcję pierwszego kontaktu – Mieszkańcy–Urząd.
  • Stworzenie przestrzeni zewnętrznej (rewitalizacji dawnego Placu Parad) o odpowiedniej skali i możliwości swobodnego przemieszczania się ludzi jest kultywacją dawnych placów i rynków Ratuszowych, podkreślających wagę urzędu

FUNKCJA

Czystość i prostota połączeń funkcjonalnych bierze początek z projektowanego hallu głównego, przenikającego w przestrzeń Sali Obsługi Mieszkańców, będącego centrum informacji dla petentów rozprowadzanych komunikacją pionową za pomocą tak schodów jak i zblokowanych dźwigów do poszczególnych działów, mieszczących się w skrzydłach północnym i południowym.

TECHNOLOGIA REALIZACJI

Część nowoprojektowana, wpisująca się przestrzennie i funkcjonalnie w istniejącą strukturę, oparta jest na konstrukcji słupowo – płytowej, monolitycznej, żelbetowej opartej na siatce słupów średnicy 500 mm. Stropy projektuje się jako płaskie, bezgłowicowe. Takie rozwiązanie umożliwia swobodne kształtowanie przestrzeni podstropowej (prowadzenie instalacji). Sztywność przestrzenną zapewniają obudowy trzonów komunikacyjnych oraz sztywność słupów.

MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Najbardziej charakterystycznym elementem projektu jest elewacja frontowa części nowoprojektowanej, przechodząca w płaszczyznę dachu, płynnie wznosząca się ku kalenicy budynku w strefie narożnej. Elewację zaprojektowaliśmy w technologii ściany trójwarstwowej, wykończonej od zewnątrz monolitycznym płaszczem betonowym, kotwionym do eksponowanej we wnętrzu konstrukcji żelbetowej. Płaszczyzny ściany oraz dachu przecięte są wertykalnymi pasmami okien, nawiązującymi w swojej kompozycji do układu stolarki historycznego Ratusza. We wnętrzach nowej części dominuje beton architektoniczny, biel oraz jasne drewno jesionowe. Obiekty zabytkowe przebudowujemy honorując ich oryginalny wystrój zarówno materiałowy, jak i kolorystyczny.