Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679
Miejskie Centrum Kultury w Gorzowie Wielkopolskim • Ski-Studio

MIEJSKIE CENTRUM KULTURY

INWESTOR: MIASTO GORZÓW WLKP.
LOKALIZACJA: GORZÓW WLKP.
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 3000 M²
STATUS: PROJEKT 2017 R.

PROJEKT OPRACOWANY WSPÓLNIE Z:
ARPA ARCHITEKTONICZNA PRACOWNIA AUTORSKA JERZEGO GURAWSKIEGO

AUTORZY:
ARCH. BŁAŻEJ SZURKOWSKI
ARCH. JERZY GURAWSKI
ARCH. BARTOSZ GURAWSKI

Niekwestionowanym znakiem przestrzennym centrum miasta jest rozrzeźbiona bryła katedry – otoczona rozległym obszarem placów miejskich, wpisująca się do decyzji o ograniczeniu ruchu kołowego na obszarze śródmieścia.

Celem „zbliżenia” obszaru wokół katedry i nowopowstałego Centrum Kultury, przekształcamy plac i komunikację, wraz z układem zieleni, w jednolitą przestrzeń ruchu pieszego, z wyraźnym wyznaczeniem kierunku Katedra-MCK, oraz obejmujemy pasmem zieleni całą kompozycję.

Rozbudowa elewacji południowej honoruje linię pierzei ulicy Wełniany Rynek a szerokie reprezentacyjne schody zewnętrzne wprowadzają gości do wewnętrznego „pasażu kultury”, spinającego przestrzeń ścisłego centrum z północnymi terenami miasta. Od strony północnej kształtujemy plac będący przedpolem dla Sali widowiskowej oraz miejscem organizacji wystaw i imprez plenerowych.

Nowa forma architektoniczna z jednej strony musi wyraźnie akcentować „przynależność” projektowanego obiektu, z drugiej zaś wpisywać się w kontekst istniejącej struktury historycznej. Staramy się to osiągnąć poprzez uporządkowanie i uspokojenie istniejących struktur z jednoczesnym wykształceniem dominującej i wyraźnie skontrastowanej z otoczeniem bryły sali koncertowej. Charakterystycznie wygięta linia attyki, inspirowana kształtem organów i nawiązująca do formy filharmonii gorzowskiej zbudowana jest przy pomocy pionowych lameli elewacyjnych wykończonych blachą miedzianą.

Planując nową funkcję w maksymalnym stopniu staramy się wykorzystać istniejącą strukturę konstrukcji, której kompleksowa przebudowa konieczna jest wyłącznie w obrębie projektowanej sali widowiskowej.

Honorując obecną strukturę budynku zachowujemy charakterystyczny pasmowy układ elewacji, wykańczając ją szlachetnym tynkiem silikonowym w kolorze białym. Wyróżniającą się w strukturze i fakturze salę widowiskową projektujemy jako szklaną bryłę obłożoną pionowymi lamelami w konstrukcji aluminiowej pokrytymi blachą miedzianą.

Nowoczesny projekt domu jednorodzinnego Projekt domu nowoczesnego do 100 m2 Projekt domu nowoczesnego z dachem dwuspadowym Projekt nowoczesnego domu z poddaszem użytkowym Projekt lokali usługowych, handlowych i handlowo-usługowych Projekt nowoczesnego domu parterowego Projekt nowoczesnego domu piętrowego Projekt nowoczesnego domu z basenem Projekt nowoczesnego domu z płaskim dachem Projekty budowlane z kosztorysem Projekty domów dwulokalowych parterowych Projekty domów jednopoziomowych