Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/arturp/domains/ski-studio.pl/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679
Miejska Biblioteka Publiczna w Szczecinie • Ski-Studio

FILIA MIEJSKIEJ BIBLIOTEKI PUBLICZNEJ W SZCZECINIE NA PRAWOBRZEŻU

INWESTOR: MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA W SZCZECINIE
LOKALIZACJA: SZCZECIN
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 1900 M²
STATUS: KONKURS 2018 R. – II NAGRODA

PROJEKT OPRACOWANY WSPÓLNIE Z:
ARPA ARCHITEKTONICZNA PRACOWNIA AUTORSKA JERZEGO GURAWSKIEGO

AUTORZY:
ARCH. BŁAŻEJ SZURKOWSKI
ARCH. JERZY GURAWSKI
ARCH. BARTOSZ GURAWSKI

Ideą projektu jest stworzenie obiektu wpisującego się w kontekst miejsca, porządkującego i jednocześnie waloryzującego chaotycznie zorganizowaną i monotonną przestrzeń osiedla. Bryła charakteryzuje się jednorodnymi, gładkimi płaszczyznami fasad, zakończonymi charakterystycznymi, modularnie ułożonymi skosami dachu, w swojej formie nawiązującymi do otaczającej zabudowy mieszkaniowej oraz sakralnej. Szerokie otwarcia fasad aluminiowo szklanych łączą wizualnie oraz funkcjonalnie przestrzeń wnętrza z otoczeniem, ożywiając i rozświetlając w scenerii nocnej surowy wizerunek budynku.

Integracja obiektu z otoczeniem, otwartość przestrzeni, oraz włączenie w kompozycję układu dominującego formalnie budynku kościoła to główne założenia projektowe dla zagospodarowania terenu.

Czytelność układu funkcjonalnego, oraz jego fleksybilność są kolejnymi motywami przewodnimi koncepcji. Wyraźnie podkreślona strefa wejścia wprowadza użytkownika z ‘pasażu sztuki’ do wnętrza, otwierając się na szeroki hol dystrybuujący ruch do poszczególnych pomieszczeń obiektu. Zlokalizowana na parterze sala spotkań, dzięki zastosowaniu ruchomej widowni, oraz systemu działowych ścian przesuwnych daje możliwość organizacji szerokiej gamy wydarzeń kulturalno, edukacyjno, rozrywkowych w różnych konfiguracjach przestrzennych. Otwarcie Sali od strony południowej, oprócz funkcji doświetlenia, wprowadza optycznie przestrzeń parku do jej wnętrza, i poprzez szklaną witrynę daje możliwość ekspozycji dzieł sztuki na zewnątrz budynku. Modułowy układ wnętrza, zlokalizowanej na piętrze biblioteki, pozwala na logiczny i intuicyjny układ stref przeznaczonych dla poszczególnych grup użytkowników. Pomieszczenia biurowe oraz techniczne zlokalizowane są w peryferyjnych częściach budynku, uwalniając przestrzeń dla funkcji wiodących.

Nowoczesny projekt domu jednorodzinnego Projekt domu nowoczesnego do 100 m2 Projekt domu nowoczesnego z dachem dwuspadowym Projekt nowoczesnego domu z poddaszem użytkowym Projekt lokali usługowych, handlowych i handlowo-usługowych Projekt nowoczesnego domu parterowego Projekt nowoczesnego domu piętrowego Projekt nowoczesnego domu z basenem Projekt nowoczesnego domu z płaskim dachem Projekty budowlane z kosztorysem Projekty domów dwulokalowych parterowych Projekty domów jednopoziomowych